Karın Bölgesi Hastalıkları

    Karın ağrısı hastaların en sık doktora başvurma nedenlerindendir. Bu ağrılar genellikle beslenme ve yaşam tarzı ile ilişkilidir ve bunların düzeltilmesiyle ortadan kalkar.

    Karın ağrılarının biz cerrahları ilgilendiren türleri ise çoklukla acil ve/veya programlı ameliyatı gerektirir. Karnı göbekten geçtiğini varsaydığımız birbirine dik iki çizgi ile dört bölüme ayırdığımızda ağrının bu bölümlerden hangisinde olduğu ve hangilerine yayıldığı karın organlarındaki bozukluk hakkında ipucu verir. Elle yapılan doğru bir karın muayenesi ve sonrasında deneyimli bir radyoloji uzmanı tarafından yapılan Ultrasonografi sonucunda ön tanıya varılabilir. Karın bölgelerini sağ-üst, sol-üst, sağ-alt, sol-alt olarak adlandırırsak, sağ-üst karın ağrıları safra kesesi ve/veya karaciğer, kalın bağırsak; sol-üst karın ağrıları dalak, mide, kalın bağırsak; genel olarak üst karın ağrıları kalın bağırsak ve/veya pankreas; sağ-alt karın ağrıları apandisit ve/veya bağırsak bozukluklarını; sol alt karın ağrıları kalın bağırsak baloncuklarını (divertikül); genel alt karın ağrıları kadınlarda daha çok üreme organlarıyla ilgili bozuklukları akla getirir. Sırt ve bel yan bölümlerinde olan ağrılar böbrek ve idrar yollarının bozukluklarını düşündürmelidir. Deneyimli bir dahiliye uzmanı veya genel cerrahi uzmanı tarafından yapılan elle muayene sonrasında; ayakta direkt batın grafisi, tüm batın ultrasonografisi ve ağrıyan bölgeye yapılan yüzeyel doku ultrasonografisi ile beraber kan ve idrar tetkikleri de yapılarak ön tanı aşamasına gelinebilir. Akut Apandisit, Akut Divertikülit, Akut Kolesistit, Ülser Perforasyonu, Bağırsak Tıkanıklığı, Karın içi Apse ve/veya kanama tanıları konulabilir ve olay Cerrahi, Kadın Doğum, Üroloji, Gastroenteroloji branşlarından hangisini ilgilendirir ise hasta o uzman doktora ileri tetkik ve tedavi için yönlendirilir.

    Ülsere bağlı Mide Delinmesi (Peptik Ülser Perforasyonu) tanısı konan hastalarda operasyon gecikmeden uygulanmalıdır.

    Akut Apandisit tanısı konan hastalarda operasyon zamanında yapılmalıdır.

    Akut KolesistitAkut Divertikülit tanısı konan hastalarda durumun kötüleşmesine izin vermeden enfeksiyon tedavi edilmeye çalışılmalı operasyon veya izleme zamanı doğru saptanmalıdır.

    Taşlı Safra Kesesinde keseyi içindeki taşla beraber çıkarmak en doğru tedavi yöntemidir. Bu sayede Akut Kolesistit atakları ve/veya Tıkanma Sarılığı gibi safra kesesi taşına bağlı bozukluklar engellenmiş olur.

    Akut Taşsız Kolesistit atakları sıkça tekrarlarsa da safra kesesinin alınması uygun olur. Safra kesesinin alınmasında halk arasında “kapalı yöntem” olarak adlandırılan laparoskopik kolesistektomiyi tercih ediyoruz.

    Bağırsak Tıkanıklığı bulguları olan hastalarda mümkünse ileri radyolojik (tomografi, manyetik rezonans) ve endoskopik tetkikler tamamlandıktan sonra operasyona karar vermek uygun olur.

    • Safra kesesi
    • Mide
    • Karaciğer
    • Pankreas
    • Kalın ve ince bağırsak organlarıyla ilgili hastalıklar için Op. Dr. Turgut Özzeybek, tanı ve cerrahi tedavi uygulamaktadır.

    Klasik alışılmış laboratuvar ve radyolojik yöntemlerle sebebini bulamadığımız hastalarda mutlaka hastayı endoskopik incelemeler için bir Gastroenteroloji uzmanına yönlendirmek uygun olacaktır.

    Karın Bölgesi Hastalıkları

    Karın ağrısı hastaların en sık doktora başvurma nedenlerindendir. Bu ağrılar genellik…

    Devamını Oku