Karın Duvarı Fıtıkları

    Karın duvarı fıtıkları en sık kasık fıtığı, daha seyrek göbek fıtığı ve en nadir olarak da ameliyat yeri fıtıkları olarak karşımıza çıkar. Kasık fıtıkları erkeklerde daha çok görülür. Karın fıtıkları karın ön duvarındaki zayıflıklar nedeniyle oluşur. Bu zayıflıktan karın içi organların, çoğunlukla karın zarından oluşan bir keseyle çoğu zaman deri altına veya komşu dokulara doğru ilerlemesi sonucu ele gelen bir kitle oluşur ve bu “şişlik”, öksürmek, ıkınmak gibi karın içi basıncını artıran hareketler ile ağrı yapar ve büyür. 

    Karın duvarı fıtıklarının onarımında;

    • klasik (açık),
    • endoskopik (karın zarı dışından),
    • laparoskopik (karın zarı içinden),
    • robotik cerrahi

    şeklinde yöntemler uygulanmaktadır. Tedavide amaç; alerjik reaksiyon yapmayan yamayı gerginlik oluşturmayacak şekilde karın zarının bütünlüğünü bozmadan duvardaki zayıflığı kapatacak biçimde yerleştirmektir.

    Hastalar karın duvarında, eski ameliyat yerinde, kasıklarında, göbeklerinde şişlik görür ve ağrı hisseder ise bir cerraha müracaat etmelidir.

    Yerine yerleştirilebilen şişliğin acilen ameliyatı gerekmeyebilir. Cerrah buna karar vermek için kitle içinde bağırsak olup olmadığını anlamak zorundadır.

    İçinde bağırsak olan fıtığa bağlı kitlelerde operasyon çok geciktirilmemelidir.

    Muayenede fıtık kitlesi içeri itilemiyor ise halk arasında “Boğulmuş Fıtık” denilen tablo ile karşılaşmak olasıdır ve hasta gecikmeden operasyona alınmalıdır.

    Yatınca kaybolan ve içinde bağırsak olmayan üst karın ve göbek fıtıklarında operasyon için acele edilmeyebilir.